lacapsula

Necessites relacionar-te?

Les relacions, els grups i l’oci al Club SocialDaniel Sutil. Educador Social.
Club Social Ments Obertes Sants – Montjuïc. Sant Pere Claver - Fundació Serveis Socials.

Les persones són participants i actives en les seves relacions, independents i autònomes en el seu projecte vital. Els professionals fomentem, partint del vincle, els espais compartits i d’autogestió fent servir com a eina activitats d’oci i socialització.

P

rimer de tot només una consideració que reprendrem al final de tot: El Club Social és un espai per a persones.

Dit això, hi ha accions i activitats que inevitablement tots fem al llarg del dia: unes ens agraden més i altres menys, algunes les fem per gust i altres per necessitat. No obstant, difícilment concebem la vida sense elles, no ens imaginem la vida sense menjar o dormir o fins i tot sense anar a treballar, però... I sense relacionar-nos?

Les relacions omplen la nostra vida, des de les més íntimes amb els amics o la família a les relacions grupals amb els veïns, els companys de l’activitat que realitzem al centre cívic o, fins i tot, amb persones que no coneixem però amb les que compartim aficions o viuen al nostre entorn.

Les persones amb dificultats per relacionar-se o integrar-se social i comunitàriament tenen la mateixa necessitat de tenir amics, participar del centre cívic del barri o veure el partit del seu equip al camp –per exemple-, però en el moment de realitzar-les aquestes dificultats fan que de vegades sigui necessari un acompanyament o suport, un petit impuls. És aquí on neix un servei com el Club Social.

Necessites relacionar-te

Parem un moment per fer una petita reflexió: imaginem un partit de tenis amb només un jugador o un sopar romàntic per a una persona. Estrany, oi? Quan parlem d’acompanyament o suport no és només una necessitat exclusiva de persones amb problemes i/o dificultats, sinó que és quelcom que tots necessitem. La diferència està en el com i el vincle que s’estableix amb la persona o persones que realitzen aquest acompanyament.

"Les relacions personals omplen la nostra vida"

Per exemple, quan volem perdre pes el suport que ens dóna un professional com un nutricionista o un entrenador personal no és el mateix que el que ens ofereix un company de gimnàs, un amic o un familiar. També, en qualsevol dels casos, és necessari establir un vincle per desenvolupar aquest suport i treballar aspectes tant importants com són la motivació o, entre altres, atendre les nostres pròpies necessitats.

Com desenvolupem tot això?

Amb activitats d’oci i de socialització. Aquestes fomenten una major participació de les persones amb (i en) la comunitat i les persones que ens envolten, i ens permeten conèixer d’altres i relacionar-nos. Però també són un espai d’entrenament, un espai de vida on fer noves amistats i participar d’activitats amb persones que conviuen amb les mateixes dificultats i les mateixes il·lusions.

Hi ha un gran ventall d’activitats i totes poden ser molt beneficioses des de diferents perspectives. Tot i així no és el mateix nedar a la piscina que jugar un partit de tenis o un partit de bàsquet. Totes tres activitats tenen "El Club Social permet adquirir nous valors, guanyar confiança, transmetre coneixements, desenvolupar-se, compartir experiències i sentir-se part d’un grup"un benefici comú clar, fer esport, però des de la perspectiva de les relacions, quina és la que més beneficis aporta? Evidentment que tots pensem en el partit de bàsquet i així és, però va encara una mica més enllà, ja que no només cobreix la necessitat d’establir relacions des de més vessants que els altres dos exemples, sinó que també cobreix una necessitat més important: la de pertinença a un grup que exerceix de suport com el que hem comentat anteriorment i que permet que les persones que hi pertanyen creïn una nova identitat i manera de participar en la seva vida social.

Resumint, tots ens relacionem i establim vincles constantment amb les persones que ens envolten i de maneres molt diferents, i tots necessitem d’altres persones per realitzar moltes de les activitats que fem a diari, però a més a més necessitem també sentir-nos part d’un grup. I una de les eines més importants per assolir això són les activitats d’oci i socialització, encara que sempre ens pot passar com el que deia l’artista Andy Warhol: “Tinc la malaltia social. He de sortir totes les nits. Si em quedo a casa una nit començo a difondre rumors als meus gossos”.

Per acabar només dir que relacionar-se en espais com el Club Social permet que les persones adquireixin nous valors, puguin guanyar confiança, transmetre coneixements, desenvolupar-se, compartir experiències i sentir-se part d’un grup.

Tornem doncs a la consideració inicial i una mica més: el Club Social és un espai per a persones, persones afectades per un problema de salut mental.

Veritat que no som gaire diferents.C. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona  |  Tel. 93 442 39 03
info@spcsocial.org  |  www.spcsocial.org